Congresul bienal internațional pentru studenți, studenți-doctoranzi și tineri medici „MedEspera"-2024
- vizualizări: 674
Peste 700 de participanți din 32 de țări s-au reunit la Congresul bienal internațional pentru studenți, studenți-doctoranzi și tineri medici MedEspera, ediția a X-a, organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova în parteneriat cu Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova (ASRM). Evenimentul s-a desfășurat în perioada 24-27 aprilie 2024 și a inclus 8 prelegeri magistrale, 15 sesiuni științifice, un simpozion și 3 mese rotunde, 36 de workshopuri, ținute de personalități notorii din domeniul medicinei, stomatologiei și farmaciei.
În deschiderea congresului, președinta Maria-Magdalena Vicol, studentă în anul VI la Facultatea de Medicină nr. 1, a menționat că participanții la manifestare, veniți din diferite colțuri ale lumii, sunt uniți prin pasiunea pentru medicină și angajamentul asumat de a configura viitorul acesteia împreună. „Ne aflăm în prima linie a inovării în ceea ce privește provocările și oportunitățile în sfera ocrotirii sănătății, iar în acest spațiu, ce ne reunește astăzi, putem împărtăși cunoștințele, contesta ipotezele și inspira schimbarea. Acest forum reprezintă un moment crucial pentru studenți și medici rezidenți în călătoria spre a deveni lideri în medicină, iar tinerii medici sunt demni de laudă pentru perseverența și dedicația de a face față provocărilor medicinei moderne. Fie ca acest congres să constituie un catalizator pentru parcursul profesional, un spațiu propice pentru perfecționarea abilităților, împărtășirea experienței, cultivarea empatiei și rezilienței – calități definitorii pentru furnizori exemplari ai serviciilor de sănătate”, a adăugat Maria-Magdalena Vicol.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, prof. Emil Ceban, a accentuat relevanța evenimentului științific de anvergură atât pentru Universitate, cât şi pentru întreaga comunitate medicală din țară, graţie potenţialului intelectual și a valorilor pe care le promovează. În context, Emil Ceban a evidențiat faptul că la USMF „Nicolae Testemiţanu”, care este membră a comunităţii academice europene, studiile superioare medicale de licență, masterat, integrate, de doctorat și postuniversitare de rezidențiat, secundariat clinic şi de educație medicală continuă se desfășoară în corelație armonioasă cu activitatea de cercetare ştiinţifică, în baza principiului strategic Instruire prin cercetare – stipulat în Strategia de fortificare a domeniului cercetării și inovării în anii 2020-2030 și în Planul strategic de dezvoltare a Universității pentru aceeași perioadă.
„În realizarea acestui deziderat, un rol deosebit de important le revine tinerilor cercetători, care întotdeauna au constituit un potenţial intelectual valoros al naţiunii. Anume voi sunteți forţa, capabilă de a genera şi a implementa idei şi proiecte inovative şi progresive. Congresul reprezintă o platformă favorabilă pentru: prezentarea rezultatelor științifice, lansarea ideilor inovatoare și identificarea intereselor comune pentru discuții și dezbateri. Dimensiunea internațională a evenimentului creează oportunități noi pentru extinderea cooperării științifice. Ca rezultat, vom înregistra progres la: formarea şi perfecţionarea cadrelor medicale şi farmaceutice; sporirea calităţii serviciilor medicale prestate populației și dezvoltarea eficientă a sistemului național de sănătate. Astfel, se vor materializa aspirațiile noastre de integrare în aria europeană a instruirii și cercetării medicale”, a punctat rectorul.
Prezentă la eveniment, Ala Nemerenco, ministra sănătății a Republicii Moldova, a remarcat că „MedEspera” a ieșit din limitele unei universități, cu extindere pe întregul mapamond, oferind schimb de experiență pe segmentul științific și cel educațional, pentru a putea prelua bune practici de la entități de peste hotare și a împărtăși din experiențele înregistrate în Republica Moldova. „Chiar dacă suntem o țară în curs de dezvoltare, putem să ne mândrim cu USMF „Nicolae Testemițanu”, care este cea mai competitivă universitate din țară și care are un rating frumos și respectabil în rândul instituțiilor de învățământ medical din regiune. Vă felicit, dle rector, că aveți o generație de tineri frumoasă, iar tinerii totdeauna vin să ne bucure cu realizările lor. Vă doresc succese extraordinare la acest congres, iar Ministerul stă la dispoziția dvs., pentru ca să avem un sistem de sănătate așa cum îl merită cetățenii țării și dvs., lucrătorii medicali”, a dat asigurări oficiala.
În opinia lui Alexandru Corlăteanu, șeful Secției de cooperare în cercetare, Departamentul Cercetare, în ultimii 20 de ani MedEspera s-a transformat într-un eveniment științific de cea mai înaltă calitate, organizat de ASRM, cea mai importantă organizație studențească medicală din regiune, în special din Europa de Sud-Est. „Această manifestare permite studenților, medicilor rezidenți și tinerilor doctori să prezinte și să discute despre cele mai performante servicii, tehnologii și metode de intervenție în medicină, precum și să împărtășească din experiența proprie obținută în activitățile de cercetare din clinici. Totodată, congresul este despre comunicare, ce este esența științei, stabilirea unor noi legături și colaborări internaționale, subiecte noi de discuție, activitate interdisciplinară, pentru că sunt antrenate multe discipline în organizarea de workshopuri, mese rotunde și sesiuni științifice”, a subliniat profesorul Alexandru Corlăteanu.
La rândul său, Nikolaos Siafakas, profesor universitar la Departamentul Medicină Toracică de la Universitatea din Creta (Grecia), s-a declarat onorat să viziteze Republica Moldova pentru a doua oară, remarcând că se simte ca acasă printre mediciniști. Profesorul a accentuat cât este de important de a ține pasul cu știința și de a colabora, deoarece știința unește, de fapt, umanitatea: „Este esențial de a înțelege cum funcționează universul, în timp ce știința și colaborarea ne ajută în realizarea acestui scop și ne unește, iar generația tânără de medici trebuie să țină cont de aceasta, medicina fiind un domeniu științific deosebit de important”.
MedEspera se numără printre cele mai grandioase forumuri ştiinţifice ale universității noastre și reprezintă o platformă viabilă pentru tinerii cercetători de a-şi promova proiectele de cercetare și realizările științifice, de a-şi dezvolta cunoștințele în domeniul medicinei, stomatologiei, farmaciei și sănătății publice, şi de a stabili relaţii de colaborare și prietenie cu semenii lor de peste hotare.
Lucrările Congresului au culminat cu festivitatea de premiere a participanților .
Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării și a Ministerului Sănătății al Republicii Moldova.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii