Grade militare pentru rezidenți și personalul universitar
- 3371 views
Catedra de medicină militară și a calamităților a Universității de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova a desfășurat marți, 12 septembrie, ceremonia de absolvire a instruirii medico-militare a medicilor rezidenți, etapa a doua, pregătirea ofițerilor medici în rezervă și înmânarea epoleților de locotenent medic în rezervă, dar și avansarea în grad militar a personalului universitar pentru aportul la formarea medicilor militari.
Conform ordinului Ministerului Apărării, în acest an, 38 de rezidenți ai USMF „Nicolae Testemiţanu” au primit gradul de locotenent medic în rezervă, trei membri ai cadrului științifico-didactic - Oleg Galbur, șeful Departamentului Resurse Umane, conf. univ., Catedra de fiziopatologie și fiziopatologie clinică, Vladislav Badan, șeful Departamentului de Educație Medicală Continuă, asist. univ., Catedra de medicină socială și management sanitar „Nicolae Testemiţanu” și Anatolie Bulgac, dr. șt. med., asist. univ., Catedra de medicină militară și a calamităților, colonel în poliție - au obţinut gradul de căpitan medic în rezervă, iar gradul de locotenent-major medic a fost acordat conferenţiarului universitar Oleg Zănoagă și doctorandului Andrei Fachira.
Ceremonia oficială a fost deschisă de Vasile Dumitraș, șeful Catedrei de medicină militară și a calamităților, care a vorbit despre datoria și responsabilitatea medicului militar pe timp de pace. „Medicul militar trebuie să fie consilierul principal al comandantului pe probleme de sănătate, datoria lui este de a menține și de a supraveghea starea de sănătate a militarilor, alimentația și aprovizionarea cu apă a acestora și toate celelalte activități militare. Un medic militar nu trebuie să fie doar un bun medic, ci trebuie să cunoască și factorii lezanți și nocivi ai armamentului și ai tehnicii militare, și în permanență trebuie să fie la straja sănătății militarilor”, a specificat colonelul Vasile Dumitraș.
Gradele militare au fost înmânate de Gheorghe Galbura, viceministrul apărării, care a felicitat atât tinerii care au completat rezerva de cadre medicale a forțelor armate, cât și cadrele științifico-didactice ale Universității noastre, pentru modul impecabil de desfăşurare a procesului de studii și pentru colaborarea fructuoasă pe dimensiunea militară, fiind un model pentru celelalte instituții de învățământ superior din țară. „Este o onoare pentru mine să mă aflu astăzi aici pentru a înmâna gradele militare medicilor rezidenți care au încheiat ce-a de-a doua etapă a pregătirii medico-militare pentru medicii ofițeri în rezervă, care au susținut cu succes examenul de absolvire. Este un eveniment important atât pentru structura militară, cât și pentru comunitatea medicală, și asta pentru că noi împreună suntem legați prin jurăminte, jurământul de credință față de patrie și jurământul de a sta la straja sănătății conaționalilor noștri. Acestea sunt meserii de onoare, meserii care implică responsabilitate, dăruire și devotament”, a declarat viceministrul Gabura.
„Pentru Universitatea noastră a devenit deja o tradiție înmânarea solemnă a acestor grade militare rezidenților și cadrelor științifico-didactice. Medicii și studenții noștri tot timpul au fost la straja apărării sănătății pacienților și sunt gata de a acorda servicii medicale în orice situație, la orice nivel. Pentru fiecare medic aceasta este o datorie sfântă, și mai ales pentru cei care au un anumit grad militar. Pe cei care au primit astăzi gradul militar îi cunosc încă de când erau studenți, sunt foarte activi ca membri ai comunității universitare, sunt persoane bine pregătite și cu un înalt grad de responsabilitate civică”, a menționat Emil Ceban, prorector pentru activitate clinică.
Andrei Drăgănel, rezident, anul II, specialitatea Chirurgie pediatrică, a început studiile la Catedra de medicină militară și a calamităților din septembrie 2016 și a frecventat cursurile în fiecare zi, chiar dacă aceasta a presupus deplasarea la mai multe catedre ale căror specialități sunt conexe, precum traumatologia militară, igiena militară, chirurgia de campanie. După finalizarea acestora, rezidenții fie au scris un referat pe o anumită temă, fie au susţinut un examen oral. Cursurile au presupus și multe exerciții în teren, simularea diferitelor situații de război, plasarea trupelor în teren, stabilirea și parcurgerea unui plan de evacuare ș.a. „Am ales să devin medic militar în urma unei promisiuni făcute mamei mele, care era asistent medical, și tatălui meu, de profesie militar. Pe lângă faptul că un medic militar trebuie să fie bine pregătit din punct de vedere al cunoștințelor, el trebuie să aibă și o bună condiție fizică, astfel încât să nu fie veriga slabă a unui lanț puternic”, ne-a mărturisit locotenentul medic în rezervă.
La ceremonie au participat ofițeri ai Ministerului Apărării și ai Marelui Stat Major, membrii comisiei de admitere și finalizare a studiilor, reprezentanți ai administrației USMF „Nicolae Testemiţanu”, cadre științifico-didactice, studenți și rezidenți.
[nggallery id=591]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii